Levend ganzenbord in De Landerijen

Nu het eind van de zomer weer in zicht is beginnen in De Landerijen ook weer de activiteiten waar iedereen aan mee kan doen.

Onze eerste activiteit is een gezellige middag met een levend ganzenbord. Hoe we dit spel gaan spelen is nog een verrassing. Bij heel mooi weer kan het buiten, maar we gaan er van uit dat het binnen zal zijn. Natuurlijk zijn er deze middag ook lekkere hapjes en een drankje.

Deze spannende middag is op 25 september en begint om 14.30 uur. U hoeft zich van te voren niet op te geven. De kosten zijn € 4,- inclusief twee keer koffie of thee en een drankje.

Geplaatst in Uncategorized

Vrijdag 28 september “Three Billboards outside Ebbing Missouri”, een film die je niet wilt missen!

Filmhuis Oldemarkt opent het nieuwe filmseizoen met een donker komisch drama. Deze film uit 2017 was één van de grote winnaars van de Golden Globes. 

Moeder Mildred huurt drie billboards om aan te kaarten dat de moordenaar van haar dochter nog niet is gevonden. Chief Willoughby leidde het onderzoek naar haar dood maar tot op heden is er nog geen dader gepakt. Op een van de billboards noemt Midred de chief bij naam. Dit leidt tot enorme opwinding in het plaatsje. De politie eist dat de billboards worden weggehaald, maar Mildred heeft legaal gezien het recht om deze teksten erop te zetten. En zij houdt voet bij stuk. 

Een verhaal met prachtige en onverwachte wendingen.  Vlijmscherpe dialogen combineren met diep menselijke gevoelens, waardoor je continue tussen een lach en een traan inzit. Bekijk hier de trailer van de film.

Inloop vanaf 19.00 uur, de film start om 19.30 uur en eindigt rond 21.30 uur. Entree € 7,50, inclusief koffie. Na afloop is er weer gelegenheid tot ontmoeten en bijpraten. 

Deze eerste avond kun je ook een (niet persoonsgebonden) seizoenkaart kopen voor alle films voor €37,50. (dat is 6 films voor de prijs van 5!) Kun je een avond niet? Dan mag iemand anders er gebruik van maken.

 

Geplaatst in Uncategorized

Tentoonstelling 2 vondsten Gerrit Jonker en Jannes Spitzen in HCIJ

De Historische Vereniging IJsselham heeft besloten in haar jubileumjaar de eigen collectie in twee delen tentoon te stellen. Op zaterdag 29 september 2018 zal de tweede expositie om 14.00 uur feestelijk worden geopend. Voor deze opening zijn alle oud- bestuurders uitgenodigd hetgeen een mooie gelegenheid biedt om herinneringen op te halen over de afgelopen 25 jaar. Op de tentoonstelling zijn vele bodemvondsten uit onze regio te zien, opgegraven door o.a. Gerrit Jonker en Dhr. Spitzen. Van Gerrit Jonker zijn tevens door hem, naar voorbeeld van prehistorische vondsten gemaakte, werktuigen te zien en te gebruiken. Ook zijn er maquettes van historische gebouwen opgesteld. Van ons blad “De Silehammer” zijn spraakmakende artikelen van 2005 – 2018 uitvergroot te lezen en er is een aparte hoek ingericht waarin de attributen van diverse dorpsomroepers zijn te bewonderen. U bent van harte welkom: op de opening; in de week erna elke avond van 19.00 uur tot 21.00 uur en daarna elke maandag van 19.00-21.00 uur en op de donderdagmorgens.

Geplaatst in Uncategorized

Duurzaam in Oldemarkt? Vergeet het maar!

Wij, een groepje Oldemarkers maken ons ongerust over de gevolgen van de uitbreiding van het vliegveld Lelystad. Graag brengen wij  daarover wat informatie onder uw aandacht. We willen de inwoners informeren via een reeks media artikelen, zodat iedereen beter geïnformeerd raakt, over wat er ‘boven ons hoofd hangt’.

In het vorige artikel  van ons, hebben we de gevolgen gemeld van de eventuele uitbreiding van Lelystad airport (o.a. herrie door lang laagvliegen en luchtvervuiling).

De reacties op dat eerste stukje waren o.a.: Ik slaap er wel doorheen, vliegtuigen worden steeds stiller, ach dat is de vooruitgang, de fijnstof waait wel weg, dat is de moderne tijd, er is toch niets meer aan te doen, lekker een vliegveld dichtbij.

Neen, de vliegtuigen worden niet stiller.  Meer vliegtuigen veroorzaken meer uitstoot van CO2 en fijnstof.  Meer vliegtuigen veroorzaken een geluidsdouche (nergens meer stil). Vliegtuigen zullen in de vroege ochtend – en late avonduren starten en landen, net op het moment dat je kinderen zijn gaan slapen.  De overheid beschermt de burgers niet tegen vervuiling van het vliegverkeer. We moeten wel zelf investeren in duurzame oplossingen (isoleren huizen, zonnepanelen, van het gas af en je kan te maken krijgen met extra kosten als gevolg van milieuzones in de grote steden), maar de luchtvaart is buiten het klimaat akkoord gehouden.

Wij  steken ons kop niet in het zand! Nu stil blijven is straks in de herrie zitten. Wij denken dat er nog wat aan te doen is (afstel uitbreiding Lelystad aiport!).

Wat kunt u doen
Bekijk via Flightradar ( flightradar24.com) het aantal vliegbewegingen boven Oldemarkt en omgeving. U ziet dat er een snelweg voor vliegverkeer is (de vluchten van en naar Schiphol, daarboven de vluchten die over ons land heen gaan en dan moet Lelystad airport nog  onder het Schiphol verkeer).

Bekijk de documentaire “Lelystad Airport in nevelen” gehuld van cineast Rob de Wind (even Googelen).

Steun de stichting: “Hoog Overijssel”  (tegen laagvliegen) door het tekenen van een petitie en /of donatie (via hoogoverijssel.nl).

Ongeruste Oldemarkers en Omgeving” (OO & O)

Geplaatst in Uncategorized

Huifkartochten door De Weerribben

Vanaf nu kan men ook huifkartochten maken door de Weerribben. Met een echte huifkar getrokken door 2 prachtige stoere Friese paarden. Er zijn verschillende arrangementen meer informatie op www.huifkartochtweerribben.nl of bel 0561-452992

Geplaatst in Uncategorized