Algemene Ledenvergadering PBO op donderdag 9 Maart a.s.

Geplaatst in Uncategorized

Plaatselijk Belang Oldemarkt bedankt IJsclub IJsvermaak

Oldemarkt: Eindelijk kon het gebeuren. Na 3 jaar voorbereiding kon de plaatselijke IJsclub in Oldemarkt zijn Nieuwjaarsduik gestalte geven. Op 1 januari was het een drukte van belang bij het clubhuis want enkel enthousiaste deelnemers zouden een plons in het koude water van de ijsbaan nemen.

Hans Bult en Simone Fleer leden van de IJsclub hadden dit al 3 jaar geleden gepland, maar door o.a. de corona kon het evenement niet plaats vinden. Maar nu op de eerste dag van 2023 ging het gebeuren. Zo’n kleine dertig deelnemers hadden zich opgeven en moesten na
aankomst enkele rondjes lopen om de ijsbaan voor een warming up. Hierbij eindigde Niena Vastenburg als snelste en Niek Niemeijer als tweede. Daarna begaven zich alle deelnemers naar de ingang van het clubhuis om bij het startsignaal lopend naar de vijver te gaan en dan een plons in het koude schaats wakker te maken. Lopende om de lantaarnpaal die in het midden van de baan stond en dan de terugweg. Onder luid aangemoedigd door de vele supporters kwamen de bikkels met zowel de jongste deelnemer van 4 jaar en de oudste van 73 uit het 8 graden water weer op de kant. Gelukkig was de buitentemperatuur 12 graden en in het clubgebouw wachtte hen nog een kopje snert, broodje worst en warme chocomelk. Plaatselijk Belang Oldemarkt bedankt IJsclub IJsvermaak met dit nieuwe evenement in het dorp en overhandigt een waardebon gesponsord door Kluswijs. We hopen dat nog vele plonsen mogen volgen.

 

Ook heeft Plaatselijk Belang dokter Bos bij haar afscheid in het zonnetje gezet voor haar vele jaren uitstekende en gepassioneerde werk in de artsenpraktijk. Oldemarkt mag trots zijn met zo’n huisarts.

Geplaatst in Uncategorized

Prijswinnaars Decemberactie bekend!

Afgelopen zaterdag was de trekking van de Decemberactie!!

De winkeliersvereniging van Oldemarkt heeft maar liefst 47 prijzen uitgedeeld t.w.v. ruim € 1.600. De prijswinnaars zijn telefonisch op de hoogte gebracht.

De 1e prijs is gewonnen door André en Ginie Mulder: PBO waardebonnen t.w.v. € 200.

Kijk hier voor de volledige lijst van alle andere prijswinnaars: Prijswinnaars 2022

Iedereen bedankt voor de deelname en hopelijk kunnen we volgend jaar weer dit enorme bedrag aan prijzenpot uitkeren!

Geplaatst in Uncategorized

Zaterdag 22 april: haal asbest tot 35m2 van uw dak

Op Zaterdag 22 april organiseert PBO in samenwerking met de gemeente Steenwijkerland en de ROVA een asbest actiedag.

De komende periode wordt gewerkt met buurtbewoners en verschillende organisaties om een succesvolle actiedag op 22 april 2023 te organiseren. De inzet, de saamhorigheid en het enthousiasme van alle partijen maakt dat het een succesvolle dag wordt. Het is een effectieve en vooral ook een leuke manier om op straat- of wijkniveau asbest van daken te halen.

Wat maakt dit initiatief voor u interessant?
U gaat gezamenlijk met uw buurt bewoners aan de slag! Iedereen is erbij gebaat dat de wijk  asbestvrij is. Het is goedkoper om gezamenlijk asbest te saneren. U hoeft dan geen professionele saneerder in te schakelen én u hoeft het niet alleen te doen. Tijdens de collectieve actiedag gaat u samen met uw buurtbewoners het asbest saneren en het vervolgens vervangen door een nieuw en veilig exemplaar.

Collectiviteitsbesparing
Normaal kost de sanering van een asbestdak (kleiner dan 35 m²) door een professioneel en gecertificeerd bedrijf gemiddeld € 2.500,-. Door een collectieve aanpak kan er aanzienlijk worden bespaard op de kosten per vastgoedeigenaar.

Uit eerdere asbest acties is gebleken dat het budget per dak ca. €400 bedraagt. Hierbij is het saneren van de asbestplaten tot het plaatsen van nieuwe golfplaten inbegrepen. De kosten voor het storten en het huren van de container wordt gedragen door de gemeente en hoeft u daarom ook niet te betalen. De kosten voor en nieuw dak worden geschat op €25 per m2, deze dient de eigenaar zelf te betalen en regelen.

Voorwaarden
Vooraf aan de actie dient rekening gehouden te worden aan de volgende voorwaarden:
 Het dak is niet groter dan 35 m².
 De golfplaten liggen op een woning of privégebouw.
 De golfplaten mogen niet kapot of verweerd zijn.
 De golfplaten verwijderen de deelnemers zelf.
 De golfplaten zijn geschroefd.
 De Sloopmelding doet u minimaal 5 dagen van te voren.
 U kunt starten met verwijderen als uw melding is geaccepteerd

Veiligheid
Bij de uitvoering van de actiedag staat veiligheid uiteraard voorop. Er dient rekening te worden gehouden met de volgende veiligheidsvoorschriften:
 Vermijd stof door het materiaal te bevochtigen.
 Demonteer asbestelementen één voor één met de hand.
 Maak gebruik van handgereedschap.
 Gebruik een stofmasker.
 Gebruik een wegwerpoveral.
 Laad en verpak het materiaal.
 Verpak het asbestafval zorgvuldig en dek zo snel mogelijk af.

Op de website van Milieu Centraal is een voorlichtingsfilm aanwezig die helder en compleet uitlegt hoe de asbestgolfplaten het beste kunnen worden verwijderd.

De gemeente Steenwijkerland zorgt voor veiligheidspakketten en asbestcontainers.

Op woensdag 16 november 2022 is een informatieavond gepland in Dalzicht. Hier wordt toelichting gegeven op de actiedag en kunnen mensen zich al aanmelden. Ook worden alle stappen tot aan 22 april 2023 toegelicht.

Hier treft u nog een poster aan met alle stappen die u kunt volgen.

Geplaatst in Uncategorized

ICT- cursussen in De Landerijen i.s.m. Bibliotheek Oldemarkt

Cursus Klik & Tik | Basis van digitale vaardigheden
Niet iedereen doet moeiteloos mee in onze digitale maatschappij. Daarom is er de cursus Klik&Tik. Dit is een laagdrempelige cursus over de computer, internet en allerlei daarmee samenhangende zaken. Je gaat tijdens en na deze cursus met plezier met deze onderwerpen aan de slag!
Voor wie?
De cursus Klik&Tik is voor mensen die beginnen met het werken op een computer. Je leert een tekst typen, opslaan en printen via Word. Je maakt kennis met het zoeken en kopen op internet. En je leert hoe je een e-mail moet versturen.
De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten en is in De Deele van De Landerijen op de volgende data: 20-9, 27-9, 4-10, 11-10, 25-10 en 1-11 om 14.00 uur. Kosten € 21,- incl. cursusmateriaal en koffie/thee.
Opgave bij de Bibliotheek Oldemarkt 0561-451327 of delanderijen.oldemarkt@gmail.com

Cursus Digisterker en Digivitaler
Aangifte doen bij de Belastingdienst. Een verhuizing doorgeven aan de gemeente. Huurtoeslag aanvragen. Allemaal zaken die je steeds meer via internet regelt. Vaak is hiervoor ook een DigiD nodig. Dit kan lastig zijn, vooral als je niet zo handig bent met een computer en met internet. Daarom is er de cursus Digisterker ‘Werken met de e-overheid’. Cursisten leren hoe ze zaken met de overheid via internet snel en makkelijk kunnen regelen.
Uw zorg en gezondheid kunt u steeds meer met uw computer, tablet of smartphone controleren en regelen. Dat noemen we digitale zorg. Digitale zorg is handig, omdat het u minder tijd kost en u uw gegevens altijd bij de hand heeft.

Met het lesprogramma DigiVitaler maakt u kennis met digitale zorg en leert u er mee werken. Het lesprogramma bestaat uit verschillende lessen. Elke les behandelt een vorm van digitale zorg. Er zijn bijvoorbeeld lessen over Thuisarts.nl, Apotheek.nl, gezondheidsapps, het patiëntenportaal van de huisarts en over het videoconsult.

In 6 lessen maakt u kennis met zowel Digisterker als Digivitaler.
Data: 22-9, 29-9, 6-10, 13-10, 27-10, 3-11 en 10-11 om 14.00 uur in De Deele van De Landerijen. Kosten € 27,- incl. cursusmateriaal en koffie/thee.
Opgave bij de Bibliotheek Oldemarkt 0561-451327 of delanderijen.oldemarkt@gmail.com

Geplaatst in Uncategorized

Plaatselijk Belang Oldemarkt bedankt Willy Prescher – en Jantje Brouwer

Oldemarkt herbeleeft haar geschiedenis.

Wat is het prettig wanneer je weet wat je afkomst en je geschiedenis is. Zo ook met je huidige of oude woonplaats. Terug naar je roots.

Oldemarktse mevr. Willy Prescher vond dit ook en spaarde zo veel mogelijk oude foto’s. Juist door haar vrijwilligers werk bij een hospice kwam ze erachter dat je velen en speciaal oudere mensen er een plezier kunt doen om met hen mee te gaan in hun verleden.  Om deze hobby uit te breiden richtte ze samen met mevr.  Anneke Veurman de facebook site: Old Oldemarkt op. Een site waar je gratis lid van kunt worden en zo mee kunt genieten van de historie van het dorp Oldemarkt.

Nadat Anneke zich meer bezig ging houden met de site Old Paasloo. Kreeg Willy van verschillende families oude foto’s om te plaatsen. Ook werd ze door mevr, Jantje Brouwer benaderd om de door jaren verzamelde talrijke krantenknipsels, een hobby die voortkwam uit haar zoon Bert, te publiceren. Een verzoek dat later voor veel Oldemarkers een feest van herkenning werd. Zo komt het voor dat mensen op leeftijd `s morgens al de computer aan zetten om te kijken welke historische gebeurtenissen van Oldemarkt er nu weer op staan.

De geschiedenis canon van Oldemarkt laat je meenemen in het verenigings- en geloofsleven, de  basisscholen, de verschillende winkels en bedrijven die het dorp rijk is geweest. Oude huizen en straten, de afkomst van wijken, en gebieden. Het laat zien dat Oldemarkt in de laatste eeuw niet stil heeft gezeten en een druk en verrassend bestaan heeft gehad. Het laat je ervaren hoe het dorp ontwikkeld is en voortdurend met de tijd meeging en het laat je ervaren dat de dorpsbewoners zich prettig  voelden in hun dorpie.

Voor het vele werk dat op de site Old Oldemarkt verschijnt wil Plaatselijk Belang Oldemarkt de beide dames hartelijk danken en hun een cadeaupakket van DA-Margo overhandigen met de wens uit te spreken dat we nog vaak wat te zien krijgen over de historie van ons dorp.

Geplaatst in Uncategorized