Adriaan’s column

Een koffer vol sneeuw

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, droomt iedereen. Iedere nacht komen er meerdere voorbij. Meestal kun je je die niet herinneren, maar echt, iedereen droomt. Ik dus ook en veelvuldig. Er zijn dromen die terugkomen, maar er zijn ook ‘nieuwe’. Een van de dromen die ik regelmatig heb, gaat zo: ik loop rond in mijn huis en ontdek tot mijn verbazing een heel stel nieuwe kamers. Het is een prettige droom want het betekent dat ik meer ruimte krijg, nieuwe mogelijkheden.

Een wat minder prettige is, dat ik in een stad loop en de weg kwijt ben. Ik weet ongeveer welke richting ik op moet om naar huis te gaan, maar de weg die ik moet nemen is, of versperd, of loopt in een andere richting.

Eergisteren droomde ik dat ik weer rondliep in een van de plaatsen waar ik vroeger woonde. Het is een klein dorp, maar tot mij verwondering was het nogal uitgebreid. Hele wijken waren er bij gekomen, er stonden zelfs flats. Terwijl het hoogste gebouw destijds de kerktoren was. Het spreekt vanzelf dat ik daar de weg kwijt raakte. Een raar detail was de koffer die ik meesleepte, die was gevuld met sneeuw! Kan het gekker? Wat moet je daar nou van denken?

Op internet kun je tal van ‘droomuitleg’ sites vinden. Er is alleen één probleem, elke site heeft weer een andere verklaring voor dat nachtelijk gedoe.

Als je bijvoorbeeld over een koe droomt, kan het zijn dat één van jouw ouders in de gedaante van een dier aan je verschijnt en dat zou weer een haat/liefde gevoel kunnen geven…

Tja, aan zo’n uitleg heb ik niets, volgens mij heb je gewoon trek in een beker lekkere melk. Maar nee, volgens dezelfde site, is het over melk dromen, vooral in grote containers, een teken van zakelijk succes. En/of menselijke vriendelijkheid en steun.

Okay, een ander voorbeeld van een andere site, je droomt over een fiets. Nou, dat betekent het volgende: Je hebt een goede balans tussen werk en plezier.

Die balans begrijp ik wel, als je die niet hebt, kun je niet eens fietsen. Maar wat heeft dat nou te maken met werk en plezier? En als er nou een profwielrenner bezig is? Dan is dat fietsen ook zijn werk! Of denk ik weer te diep?

Nog eentje dan, ik droomde pas over eh… ontlasting. Een smerig onderwerp, dat geef ik toe. Maar dat betekent geld! Jawel, als je droomt over eh… poep, komt er geld jouw kant op. Ik wil wel even stellen dat ik geen enkele garantie geef, ik heb het ook maar van een vreemde.

Tenslotte een heel vervelende droom die ik regelmatig heb, heel vervelend! Ik droom dan dat ik niet kan slapen…

 

Reacties? adr.noordergraaf@planet.nl