Adriaan’s column

Chinees

Ik herinner me de term uit mijn diensttijd. Wanneer er een smerig klusje opgeknapt moest worden, en er reageerde niemand op het verzoek het te doen, werd er een aangewezen. Daarom was het belangrijk om niet op te vallen in zo’n groep. Als je extreem lang, of juist kort was, of je had een bos vuurrood haar kon het het wel vergeten. Gelukkig werd ik niet vaak ‘uitgekozen’, maar je kon er zeker van zijn dat je een keer de pineut was.

Tegenwoordig is het doodnormaal om het te zijn. Sterker nog, de halve maatschappij draait op dit soort mensen. In ziekenhuizen, instellingen, maatschappelijke organisaties, politieke partijen, verenigingen, ze zijn nodig. Ik durf zelfs te stellen dat, als ze er niet zouden zijn, de hele kantenkraam in elkaar zou storten. Want betaalde krachten zijn duur en niet meer te bekostigen.

Ik heb het natuurlijk over vrijwilligers. En die zijn er in grote getale, ook in ons dorp Oldemarkt.

Zelfs ik, vervul een bescheiden rol als vrijwilliger in de vorm van bestuurder op de duofiets. Ook sta ik in het seizoen elke vrijdag in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl.

Nou heb ik de ervaring dat men over het algemeen heel zuinig is op de mens die zich als vrijwilliger opwerpt. Dat geldt voor Staatsbosbeheer, maar ook zeker voor de Landerijen waar veel dingen georganiseerd worden waarbij die mensen nodig zijn.

Niet lang geleden kreeg ik een uitnodiging om aanwezig te zijn op het ‘vrijwilligersbuffet’ dat gehouden zou worden in die Landerijen. Ik ben er naar toe geweest en het was geweldig. Het bestond niet alleen uit een maaltijd, maar tot mijn verrassing waren er ook nog andere zaken gepland. Wat schetste mijn verbazing toen we uitgenodigd werden om te gaan dansen. Ik was daar in het begin niet zo enthousiast over, omdat ik geen ster ben ik dit soort dingen. Gelukkig was ik niet de enige die met dat probleem zat. De dame de de leiding had, moet toch behoorlijk wanhopig zijn geweest toen ze het zootje ongeregeld over de vloer zag hopsen. Er bleken mensen te zijn die het wel goed deden omdat ze ervaring hadden, maar talrijk waren ze niet. In de andere zaal was er quiz, waarbij we getest werden op onze algemene en actuele kennis. Dit onder de bezielende van een heus spelleidersteam. (m/v)

Alles bij elkaar was het een leuke avond waarbij je ook nog de gelegenheid had om de andere vrijwilligers te ontmoeten. Met mensen waarvan soms je geen idee had dat ze dit soort werk ook doen, zaten we als afsluiting lekker te eten. En wat stond er op het menu? Juist, Chinees van het plaatselijk restaurant.

Reacties? adr.noordergraaf@planet.nl