Adriaan’s column

Tips

Verleden week kreeg ik een telefoontje van, een voor mij, onbekende vent die me een ‘voordelig’ aanbod deed inzake een regenkledingpakket. Voor de somma van vijftig euro en veertig cent, kreeg ik niet alleen een jack, maar ook een regenbroek en zelfs een zuidwester toegestuurd, dat alles natuurlijk na de betaling van die som, vermeerderd met verzendingskosten.

Na de mededeling dat ik niet geïnteresseerd was en de verbinding had verbroken, begon het apparaat weer luid te piepen. Deze keer was het een vriendelijke dame die me met een bewonderenswaardige vasthoudendheid een compleet pakket zonnebrandartikelen aan probeerde te smeren. (dat smeren is hier overdrachtelijk bedoeld)

Omdat ik enigszins overdonderd was, vanwege die twee telefoontjes na elkaar, leek het er waarschijnlijk op, dat ik aarzelde om op haar aanbod in te gaan. Daardoor deed ze er nog een schepje bovenop door mij een een prachtige (gratis) parasol én een mooie zonnebril aan te bieden als ik over zou gaan tot aanschaf van het ‘zonnepakket’, zoals ze het noemde. Ik vermande mij en vertelde haar dat ik al voorzien was en dus niet op haar verleidelijke aanbiedingen in zou gaan. Dat was voor haar klaarblijkelijk het sein dat ze met vernieuwde kracht mij probeerde om te praten. Het werd allemaal erg vervelend, dus ik voelde me genoodzaakt om de verbinding te verbreken, iets wat ik normaal zelden doe.

Blijft het mysterie van deze twee telefoontjes na elkaar, ik piekerde me suf en kreeg opeens een idee. Vanwege het recente warme weer en de neerslaggebieden die de zonnige periodes afwisselden, had ik de laatste tijd veel op ‘buienradar’ gekeken. Dat soort verrichtingen worden waarschijnlijk geregistreerd en aangegrepen door kooplui die hun kans schoon zien om hun handel aan de man te brengen. Dat moest wel kloppen, want recentelijk hadden we een bepaald artikel via internet aangeschaft, wat tot gevolg had dat we platgebombardeerd werden met vergelijkbare spullen tussen de normale berichten door.

Om het te controleren, heb ik het volgende gedaan. In al mijn berichtjes en opzoeksessies repte ik over de ‘dood’ van een zeer oude tante in Nieuw-Zeeland. En ja hoor, het klopte als een bus, ik bedoel dit nu letterlijk, want tussen de aanbiedingen van kisten, kransen en grafstenen, waren er ook lucratieve aanbiedingen van urnen.

Ook reclames voor stemmige, zwarte kostuums en witte overhemden gecompleteerd met hoeden, bleven mij niet bespaard. Goedkope vluchten naar het land waar mijn tante ‘overleden’ was, vlogen mij om de oren.

Dus wil ik jullie een welgemeend advies geven inzake het internetgebruik. Wees voorzichtig met dingen waar u niet over lastig gevallen wilt worden. En wat misschien nog belangrijker is, als u niet wilt dat anderen zien dat u bepaalde sites heeft bezocht, dan… tja, dat weet ik ook niet.

Misschien kan één van jullie tips geven om dat te omzeilen…

Reacties? adr.noordergraaf@planet.nl