Adriaan’s column

Krotje

Het grote verschil tussen dieren en mensen is dat de mensen over elkaar praten en dieren niet. Stel je toch voor, ik hoor de mussen in onze tuin al: “Heb je het gehoord van Marietje Mus? Ze heeft nog steeds geen nest gebouwd! Nog even en het seizoen is afgelopen…”
“Tja, Marietje is wel een van de meest luie vogels die ik ken… o stil, daar heb je der!
“Hallo Marietje, hoe gaat het? Nog steeds geen nesteldrang? Je hebt gelijk hoor, je kunt je hele leven nog nesten bouwen. Doe maar rustig aan!”

Nee, dat zal je bij de vogels en andere dieren niet meemaken, maar bij de mensen dus wel. Over iedereen wordt gepraat, niemand uitgezonderd. Ik persoonlijk vind dat niet zo’n probleem, ware het niet dat de praatjes vaak zo’n negatieve toon hebben. Als het veertien dagen lang zonnig is geweest en er is een dag wat minder zon, wordt daar over gepraat en niet over de veertien dagen daarvoor! De teneur, vrees ik, is vaak negatief terwijl er ook zoveel goede dingen gebeuren in de wereld. Wat te denken over de twee dames die rondlopen en met behulp van grijpstokken het zwerfvuil opruimen in het dorp. Dat vind ik nou iets om te melden. Twee mensen die belangeloos de rommel van een ander opruimen!

Wat ook van alle tijden is, zijn de negatieve verhalen over ‘de jeugd’. Iedereen is jong geweest, maar hele volksstammen zijn dat vergeten. Over de mensen die dat vergaten, werd destijds ook zorgelijk gesproken en dat geldt ook voor de generatie daarvoor. Ik denk dat het belangrijk is om vooral positieve dingen te melden, juist over die jonge mensen. Het is allemaal veel minder erg dan we denken.

Een voorbeeld: er is een groep meiden in het dorp, (ik heb er al eerder over geschreven) die zich inzetten op plaatsen op de wereld waar hun hulp hard nodig is. Ze heten de ‘World Servants’  Die groep gaat dit jaar o.a. naar Bolivia om leeftijdsgenoten te helpen. Een andere groep jongelui overnacht dit jaar weer in een zelfgebouwd krotje op de markt. Dit project heet ‘Nacht zonder Dak in Oldemarkt’. Deze twee groepen werken nu samen om een mooi bedrag bij elkaar de brengen.

Het spektakel gaat plaatsvinden op 21 juli op het marktplein. Behalve het bouwen van de krotjes, is er ook een presentatie door de eerder genoemde ‘World Servants’. De actie “Nacht zonder dak in Oldemarkt’ heeft vorig jaar liefst 1400 euro opgebracht. De krottenbouwers hopen op nog een betere opbrengst en natuurlijk op mooi weer die avond en nacht. Maar ook als het waait, regent of hagelt, ze gaan ze gewoon in hun hutje slapen voor het goede doel.

Dus… als jullie ze willen steunen, kom naar het plein op de eenentwintigste juli. Je kunt ze sponsoren en zo helpen om een mooi bedrag bij elkaar te sprokkelen!

Reacties? adr.noordergraaf@planet.nl