Adriaan’s column

Vakantie

Dat was me toch een gepiep en gefluit de hele dag. We waren, jaren geleden, op vakantie in Schotland en bezochten één van de ‘Highland games’. Behalve het werpen van boomstammen,  touwtrekken en zwaarddansen kon je hele dag het geneuzel van doedelzakken horen. Je werd er gek van! Verder was het een geweldig gebeuren, rijk aan tradities. Een mooi land, Schotland.

Even als Engeland, daar ben ik het verleden ook vaak geweest. Vanuit het hoge noorden -John O’groats- tot in het diepe zuiden -Lands end- .Veel in pubs rondgehangen en dan wat aangeschoten terug naar de tent.

Maar andere landen waren eveneens mooi en interessant. Frankrijk, een geweldig land om te vertoeven. Je bent, min of meer, verzekerd van mooi weer, schilderachtige landschappen en plaatsjes, heerlijk eten en natuurlijk de wijn.

De bergen van Oostenrijk zijn ook niet te versmaden, schitterende vergezichten, aardige mensen, slapen in een berghut. Ook de hoofdstad, Wenen, was een bezoek meer dan waard. Een heel eigen sfeer en prachtig gerestaureerde gebouwen.

Maar de meest schilderachtige en fotogenieke stad die ik ooit bekeek, was wel Dublin. Niet zo mooi gerestaureerd als Wenen, maar dat was juist de charme. Ik houd nu eenmaal van oude hobbelige straatjes en oeroude, antieke scheefgezakte huizen. Ook de inwoners zijn erg aardig. Dat geldt zeker voor de rest van het Ierse land, een absolute aanrader!

Maar ik ken ook een ander gebied wat de moeite waard is te bezoeken, zéér de moeite waard. Het is een gebied met een uniek landschap, houtwallen en holle weggetjes. Er zijn zelfs nog zandpaden! Door deze regio loopt een opmerkelijk, oud pelgrimspad dat aansluit op de beroemde route naar Santiago. In dit unieke gebied liggen plaatsjes met heel bijzondere namen. Er leven dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Behalve die bijzondere dieren vind je er slangen, otters en zeldzame vogels. Al dat prachtigs komt voor in het grootste natuurpark van West-Europa, (10.000 ha (100 km²).

Behalve de natuur, is het een paradijs voor watersportliefhebbers. Overal zijn havens waar je kunt aanleggen en overnachten. En dan heb ik het niet eens over fietsen en wandelen. Het gebied ligt zo centraal, dat je heel makkelijk naar andere prachtige gewesten kunt rijden of varen. Kortom, het is een van de meest geliefde plekken van dit land.

Van dit land?  Hoor ik u vragen, jawel, van dit land. We wonen er middenin; De Kop van Overijssel. Met het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dorpen met namen als Muggenbeet, en Nederland. Honderden kilometers aan fiets- en wandelpaden. Als je wilt kun je naar drukke, toeristische plaatsen zoals Giethoorn of Blokzijl, om er maar een paar te noemen. Maar je kunt ook vertoeven op plekken waar het nog echt stil is. Er zijn uitstekende restaurants en verblijfsaccommodaties.

Dus, als mensen vragen: “Gaan jullie nog op vakantie?” antwoorden wij: “Nee, hoor, we zijn hier nog steeds niet uitgekeken!”

Reacties? adr.noordergraaf@planet.nl