Adriaan’s column

Maar of het waar is?

Het hele leven bestaat uit geruchten en halve waarheden die, als je slim bent, probeert te ontzenuwen om de naakte waarheid boven tafel te krijgen. In één van mijn vorige woonplaatsen ging op een dag het gerucht dat iemand die ik goed kende, overleden zou zijn. Omdat ik op dat moment aan het werk was, kon ik niet controleren of het klopte. Natuurlijk was ik door dat bericht van mijn stuk en verdrietig. Een half uur later hoorde ik iemand achter mij kuchen en toen ik mij omdraaide stond de doodgewaande persoon gewoon voor mijn neus. Mijn opluchting was groot, dat begrijpen jullie. Vanzelfsprekend heb ik geprobeerd er achter te komen hoe dit rare misverstand in de wereld was gekomen. Achteraf bleek dat het feit, dat er een lijkwagen voor de deur van het huis van die vriend, de roddel had veroorzaakt. Iemand had voetstoots aangenomen dat daar een sterfgeval was.

Gelukkig zijn het niet altijd zulke droevige geruchten die de ronde doen. Een aantal jaar geleden, toen wij hier pas woonden, maakten we voor het eerst het Kerstrondje mee. Uit alle berichten hierover begrepen wij dat het evenement geopend zou worden door Jan Smit. Nou, dat was wat! Op die dag togen we naar de Hoofdstraat om de beroemdheid te zien en misschien wel te ontmoeten. Niet dat we nou zulke grote fans van die zanger zijn , maar toch… We hebben Jan Smit inderdaad ontmoet, maar hij kwam niet uit Volendam!

Er zijn ook roddels die achteraf waar blijken te zijn. Er zijn in de loop van de jaren hier in het dorp meer winkels bijgekomen. Dat is op zich al een wonder, want in de meeste wat kleinere leefgemeenschappen loopt het aanbod van winkels meestal terug door de vergrijzing. Maar in dit dorp is het gelukkig andersom gegaan. Daarom circuleerde ongeveer een jaar geleden het verhaal dat er een slagerij terug zou komen. Niet lang daarvoor was de laatste slagerswinkel, (afgezien van de vleesafdeling van de supermarkt) uit het dorpsbeeld verdwenen. Nu zou er dus een nieuwe komen, en het was de waarheid.

Tot onze grote verrassing bleken dit soort verhalen ook van toepassing op andere nieuwe middenstanders. Er kwamen o.a. een DA drogist, een nieuwe Doe Het Zelf zaak, een Brocante winkel, een zaak met kleding, sport en aanverwante artikelen en er schijnt ook een pannenkoekenrestaurant aan te komen. De reeds bestaande kledingzaak heeft een metamorfose ondergaan; er is een vernieuwd postagentschap ingekomen en je kunt er behalve boeken ook speelgoed e.d. kopen. Het bestaande restaurant loopt dankzij de nieuwe eigenaren als een trein. Dat geldt trouwens ook voor de supermarkt. Het komt er dus op neer dat Oldemarkt stevig in de lift zit.

Nou hoorde ik gisterenavond het gerucht dat een groot Zweeds meubelwarenhuis van plan is om hier in Oldemarkt ook een vestiging neer te zetten, maar of dat waar is?

Reacties? adr.noordergraaf@planet.nl