Adriaan’s column

Het raadsel van de O.

Ik houd van oude foto’s, liefs in zwart-wit. Ze vertegenwoordigen voor mij een periode van jeugd, geborgenheid, onschuld en nostalgie. Dat wil niet zeggen dat ik nu in een periode van ouderdom, onveiligheid en schuld zit, integendeel. Over het algemeen stap ik ferm vooruit en blijf niet vaak stil staan. Behalve dan, als ik af en toe oude foto’s zie. Dan maak ik even een ‘pas op de plaats’ en kijk over mijn schouder naar de beelden van vroeger. Dat zwart-wit is trouwens een mooi symbool van een vertekend beeld van toen. Men heeft de neiging om alles uit die tijd te idealiseren, terwijl er toen even veel problemen en narigheid waren dan nu. Misschien houd ik daarom wel van die zwart-wit opnamen.

Ik was op de opening van de tentoonstelling over Paasloo bij de HVIJ. (Historische Vereniging IJsselham) en zag veel van dat soort mooie plaatjes. Er liepen mensen rond die zichzelf herkenden op destijds genomen jeugdfoto’s. Zo’n oude schoolfoto is toch wel vertederend, je ziet een kind dat alles nog moet leren en ervaren. Het blikt verlegen, argeloos of met lef in de lens. Het is vermakelijk om te zien hoe een kindergezicht veranderd met de jaren. Dat is mij natuurlijk ook overkomen, vooral als ik me ‘s morgens sta te scheren en ik kijk in de spiegel, moet vaak aan mijn vader denken…

Ondanks het feit dat we hier nu meer dan acht jaar wonen, vind ik het interessant hoe het er hier vroeger uitzag. In dit geval heb ik het over Paasloo, waar die expositie over gaat. Paasloo, ouder dan Oldemarkt. Paasloo, een doorgang in het bos die de weg vormde naar het volgende dorp Oldemarkt waar twee keer per jaar een jaarmarkt werd gehouden, bovendien was er elke week een markt waar veel zuivel verhandeld werd.

Paasloo, waar een kerkje uit 1336 staat en het graf op het kerkhof van de beroemde dichter J.C. Bloem te bezoeken is. Iets anders wat mij in hoge mate interesseert, is de kunstbunker. Wat zou ik dáár graag eens binnen willen kijken…  Het gebouw lijkt meer op een Romeins klooster dan op een bunker. Dat is gedaan om eventuele luchtaanvallen van de Royal Air Force te voorkomen.

Wist u dat Paasloo vroeger met één o werd geschreven? Waarom? En sinds wanneer? Dat zeg ik lekker niet, ga maar naar de HVIJ en kom er zelf achter.

Dit zijn de openingstijden: maandag: 19.00 – 21.00 en zaterdagmorgen 9.00 – 12.00 uur. Hoofdstraat 23a, Oldemarkt.

Veel plezier!

 

Reacties? adr.noordergraaf@planet.nl