Openbare Sterrenwachtavond in Ossenzijl

In de periode november 2024 – april 2025 bent u op de meeste woensdagavonden tussen 20:00-22:00 uur welkom bij Sterrenwacht de Weerribben. Met een presentatie over steeds weer een ander astronomisch onderwerp. De aard van de presentaties wordt bepaald door de actualiteit aan de sterrenhemel maar regelmatig komen ook algemene onderwerpen aan de orde zoals zwarte gaten, Big Bang, het ontstaan, leven en sterven van sterren, noem maar op. En bij helder weer natuurlijk kijken door de telescoop.

Toegankelijk voor iedereen, maar vooral gericht op mensen die in de buurt van Sterrenwacht de Weerribben zijn en/of wonen. Voor jong en oud, voor kenner en leek. Betaling is vrijwillig en op basis van donatie. Dit opdat iedereen kan deelnemen ongeacht de ruimte in de portemonnee. Gezien de beperkte ruimte is aanmelding noodzakelijk.

Onderwerpen en data Openbare Sterrenwachtavonden

  • 13 november – Over hoe de zon ontstaat en vergaat
    Net als alles in het universum hebben ook sterren niet het eeuwige leven, al zou je dat wel denken. Onze zon bijvoorbeeld, is inmiddels 4,5 miljard jaar oud en heeft eigenlijk nog niet eens de middelbare leeftijd bereikt. Deze avond gaat over geboorte, leven en sterven van sterren. Door wat voor processen ontstaat een ster, waardoor brandt een ster, wanneer en waardoor komt een ster aan zijn levenseinde? Welke verschillende soorten sterren zijn er.
  • 20 november – Over Jupiter en zijn manen
    Een van de opvallendste verschijningen aan de hemel is de planeet Jupiter. Al sinds de Oudheid werden mensen door deze planeet gefascineerd. In 1610 richtte Galileo Galilei voor het eerst in de geschiedenis zijn pas gebouwde kijker op Jupiter en hij deed een verrassende ontdekking. Jupiter was niet alleen maar werd omcirkeld door maar liefst 4 manen! De toen geldende opvatting dat de aarde in het middelpunt stond van het heelal kwam daarmee onder vuur te liggen: de manen (nu bekend als Io, Europa, Callisto & Ganymedes) draaiden immers niet om de aarde maar om Jupiter! Deze ontdekking leidde tot een gevoelige aanvaring tussen de Katholieke Kerk en Galileo… Op dit moment staat hij hoog aan het firmament dus wie weet, als het mooi weer is, kunnen we hem wel in de kijker vatten.
  • 27 november – Over vrouwelijke astronomen
    Op het eerste gezicht lijkt de Astronomie een mannenwetenschap. Veruit de meeste beoefenaars zijn mannelijk. Toch is het aandeel van vrouwen niet te onderschatten. Zo was Annie Jump Cannon een van de pioniers bij de classificatie van sterren. En Henrietta Leavitt ontdekte dat er een verband was tussen de helderheid van Cepheïden (veranderlijke sterren) en de periode waarin hun helderheid schommelt. Daarmee legde ze de grondslag voor de afstandbepaling op kosmische schaal. En Cecilia Payne-Gaposchkin toonde aan dat waterstof en helium de voornaamste elementen zijn in de sterrenmassa. En zij zijn lang niet de enigen!

Voor meer informatie: https://www.weerribben.eu/openbare-sterrenwacht-de-weerribben-dagen/

Geplaatst in Uncategorized